Rondleiding

Topografische overzicht van de rivier Labouiche

Om te beginnen, clik op een punt

Topografische overzicht van de rivier Labouiche Natuurlijke ingang Natuurlijke ingang Natuurlijke ingang Natuurlijke ingang Natuurlijke ingang Natuurlijke ingang Natuurlijke ingang Natuurlijke ingang Natuurlijke ingang Natuurlijke ingang

1 - Natuurlijke ingang

Point 1

Le Fajal, een klein riviertje in de Plantaurel, verdwijnt hier onder de grond. De plek heet in het plaatselijke dialect « Ayguo Perdent », wat te vertalen is als « verloren water ». Hier zijn in 1908 de eerste exploraties onder leiding van dokter Dunac. Tegenwoordig is dit een van de twee startpunten van het bezoek.

  • Le Fajal, een klein riviertje in de Plantaurel, verdwijnt hier onder de grond. De plek heet in het plaatselijke dialect « Ayguo Perdent », wat te vertalen is als « verloren water ». Hier zijn in 1908 de eerste exploraties onder leiding van dokter Dunac. Tegenwoordig is dit een van de twee startpunten van het bezoek.

  • Tijdens de derde expeditie in 1908 , Dr. Dunac en zijn twee zoon bereikte de kamer, maar zagen hun vooruitgang tegengehouden door een sifon, die het volgende jaar pas zal gepassert worden. Deze passage omzeilt nu gours en ook de tweede dam van de rondleiding. Men kan vele druipsteenen , waaronder elegante kolomen, evenals duizelingwekkende pieken observeren.

  • Onderzocht door Dr. Cremadells , bijgestaan door EA Martel , voorloper van de speleologie in Frankrijk , is dit deel van de tour zo genoemd omdat het is gelegen tussen twee dammen . Vrij kort , dit Stuw onthult een landschap van de plotselinge verandering : aan de ene kant vrij smalle galeries , met weinig druipsteenen en bezaaid met kleine erosie bladen en aan de andere kant , brede galerijen met hoge plafonds , waar de druipsteenen bijna bepaalde passages volledig dekken.

  • Endepunt voor de verkenningen in 1909. Zo genoemd omdat deze dam de kleinste is van de drie die deel uitmaken van de rivier. Naast de druipsteenen, kunnen bezoekers genieten van prachtige gours , soorten natuurlijke gevormd dammen door neergelegde calciet over de rivier.

  • Top pier van het dam. Vanaf dit punt hebben de bezoekers toegang tot het bovenste deel van de rondleiding, ook het mooiste, en bevorderlijk voor de verbeelding en dagdromen. Dit is ook één van de diepste delen van de rivier.

  • In 1935 , Jacques Raynald, jonge speleoloog van 17 jaar , ontdekte deze kamer na een gevaarlijke escalatie. Het is ongetwijfeld de rijkste kamer van het bezoek, waar bezoekers in één oogopslag all de formaties van de grot kunnen omarmen. In deze kamer, wordt aan de bezoeker uigelegd hoe dit fenomeen van het ondergrondse milieu plaats vindt.

  • Gelegen aan de ingang van een kronkelige doorgang, deze concretie is een symbool van de grot . Het illustreert perfect de onveranderlijkheid van de concreties ; stalactieten , na onderden jaaren, zijn uiteindelijk tot aan de vloer gekommen, zo krachtig als acrobatisch . Ze kreeg de bijnaam « Angkora » als de silhouet doet denken aan de beroemde Khmer- tempel.

  • In deze galerie , zien we een aantal van de meest zelfsprekende vormen van het bezoek : de kleine Boeddha, de Haaientand, prachtige hanger met scherpe vormen. In de omgeving kan men ook waarnemen een mooie stalactiet, lang en massief, die in het midden van de Rivier hangt. Bukken! Dichtbij de Haaienttand was vroeger een boot verandering nodig totdat de sifon verantwoordelijk voor het ongemak in 1955 werdt uitgegraven.

  • Zo genoemt omdat tot de jaren '80 , een professionele fotograaf de bezoekers vereeuwigde vanuit dit kleine kaapje. Op dit punt zijn veel formaties te zien, waaronder een prachtige column met een uitzonderlijke finesse. Maar wat opvalt is de calciet schijf perfect gevormd en afgewerkt door stalactieten in en « komeet tail ». Dit is een bijzonder interessant en vrij zeldzaam druipsteen in Labouiche.

  • Na het doorgaan van de langste en rechste galerij van de grot, kan de bezoeker de waterval, het hoogtepunt van het bezoek bewonderen. In 1935, nereikt Paul Salette, een belangrijke figuur in de geschiedenis van Labouiche, deze prachtige waterval die in een diepe poel van bijna 3 meter diep stroomt. Zjn exploraties namen hem een paar meter achter de waterval maar zijn vooruitgang werd tegengehouden door een sifon. Op alleen het uiterlijk, is deze waterval rustig, zijn snelheid kan variëren, afhankelijk van regenval. Het kan dan van honderd liter per seconde tot ongeveer 1500 liter per seconde toeneemen !